tisdag 20 april 2010

Piraten!

hej hej kära läsare.
Idag tänker vi slå ett slag för skelning, ett synfel som många har onda fördomar runt, men sälla vet ett skvatt om!

alltså..
Välkomna till dagens syn-skola!

SKELNING:

Skelning uppstår när ögonen inte är parallella, vilket i sin tur innebär att samma bild faller på olika ställen på näthinnan i de båda ögonen.

Skelningen kan vara av olika slag beroende på typen av felställning:

  • Inåtskelning
  • Utåtskelning
  • Vertikal skelning

Orsak, utveckling, komplikationer och behandling av skelningen är beroende av många faktorer. Ett friskt nyfött barn kan hålla ögonen parallellt även om det i början bara är för mycket korta stunder. Med tiden blir det stabilare och från ett par månaders ålder bör barnet inte skela. Vanligen börjar skelningen vid något eller några års ålder. En skelning kan även uppträda i vuxen ålder.

Vad är orsaken till skelning?

Inåtskelning som börjar i 2-5 årsåldern är oftast kombinerad med översynthet. För att se skarpt måste barnet ändra brytkraften i linsen (ackommodera) och då påverkas ögonaxlarna. Vid skelning är kopplingen mellan förmågan till ändring av ögats brytkraft och ögats rörelser störd, och ena ögat dras inåt mer än det andra.

Utåtskelning i tidig ålder kan bero på en okorrigerad närsynthet på ett eller båda ögonen.

Skelning som börjar i vuxen ålder orsakas oftast av en skada eller förlamning av en eller flera ögonmuskler.

Vilka symptom ger skelningen?

Barn anger sällan några besvär. Det lilla barnets hjärna undertrycker mycket snabbt bilden från det skelande ögat för att undvika dubbelseende.

Börjar man skela i skolåldern eller senare finns alltid dubbelseende och den skelande personen blundar ofta instinktivt med ett öga.

Vad är risken med skelning?

Den allvarligaste risken med skelning är att synutvecklingen hämmas hos barnet. Hos det nyfödda barnet är inte synförmågan helt utvecklad. Denna utveckling sker snabbt under de första levnadsåren men fortsätter långsammare upp till skolåldern. För att synen på ögat skall utvecklas fordras att ögat används, att synimpulser uppfattas av syncellerna och fortleds till syncentrum i hjärnan. Hos små barn som skelar undertrycks synimpulserna från det skelande ögat, vilket har till följd att synutvecklingen stannar upp och till och med kan gå tillbaka.

Den hämmade synutvecklingen är den allvarligaste risken vid skelning. Risken för en sådan hämning är större ju mindre barnet är och ju mer stabil skelningen är.

Hos större barn eller vuxna finns inte någon risk för hämning av synutvecklingen eftersom synförmågan hos dessa är stabil. Nedsatt stereoseende är ytterligare en följd av skelning. Detta blir aldrig lika perfekt när ögonen inte står rakt.

Hur behandlar man skelning?

Alla som skelar eller börjar skela skall undersökas av ögonläkare. Finner läkaren ett brytningsfel provas glasögon ut och de skall bäras ständigt. I en del fall försvinner skelningen när barnet börjar använda glasögon och då behövs ingen annan behandling än kontroller upp till skolåldern.

Kvarstår skelningen trots glasögonen kan operation på ögonklinik övervägas. Vid operationen flyttas fästet för en eller flera ögonmuskler, så att ögonen har lättare att stå rakt. Barn sövs under operationen, men för vuxna räcker lokalbedövning vid detta ingrepp.

En viktig del av behandlingen hos små barn är att förhindra att synutvecklingen hämmas på det skelande ögat, som beskrivits ovan. Detta sker med "lappbehandling". En lapp sätts för det friska ögat så att barnet tvingas använda det skelande. Därmed ges förutsättningar för att synutvecklingen kommer i gång. Lappbehandlingen fortgår sedan tills synförmågan är lika bra på bägge ögonen.

Efter 7-8 års ålder är det oftast ingen idé att fortsätta med lappbehandling, då synsystemet inte längre kan påverkas. Hur lappbehandlingen genomförs beror på barnets ålder, graden av synnedsättning och skelningens art.
källa: doktorn

camilla skelar lite grann men egentligen inte mer än de allra flesta.
hon behöver ingen lapp men det händer att hon har en i alla fall bara för att hela pirat-grejen är så sablarns cool!

1 kommentar:

  1. hahahaha!!!trodde fröken skulle plugga!!!

    SvaraRadera


Leta i den här bloggen